Case Study
Rutgers University
Tillett Hall Renovations

Tillett Hall is one of the original buildings constructed on the Rutgers University Livingston Campus in 1967 (then called Livingston College). Rutgers sought to transform this former dining hall into the largest classroom building on the Livingston Campus. After a select bid process, Hessert was chosen to work with the Owner and design team to Value Engineer the project, as it was almost 10% over budget. Hessert was able to complete the value engineering, major changes due to unforeseen conditions often encountered in older buildings such as this, maintain the LEED CI Silver Design criteria, as well as hitting Rutgers targets for both budget and schedule.

The building was stripped down to its essential structure and wholly reconfigured to provide 20 new classrooms and auditoriums of various sizes and configurations. The project involved a complicated phasing plan to allow the building to be occupied during the construction process. Due to the unforeseen conditions, Hessert worked with the Owner and design team to entirely re-sequence the construction activities, so as to continue to allow occupancy.

This project truly exemplified a successful collaborative effort between Hessert’s team, the Owner, and design professionals.

 

MENU